Torokirritáció: Okok és a gyógyulási folyamat felgyorsítása


Senki nem szereti a torokfájást, ebben mind egyetértünk! Függetlenül attól, hogy ez csak egy állandó viszketés a torok hátsó részén erős súlyos torokfájás tünete, létezik néhány módszer, amivel felgyorsíthatjuk a tünetek elmúlását.

Okok és tünetek

 • Dehidratáltság

A kiszáradás nem feltétlenül jár tünetekkel, mert egyszerűen azt jelenti, hogy a torkot bevonó váladéknak csökken a mennyisége. Amikor csökken a váladék, a torokban lévő szövet érzékenyebbé válik az irritációra. Ezért ügyeljünk rá, hogy sok vizet igyunk a tünetek leküzdéséhez.

 • Közönséges nátha

Azonnal tudni fogjuk, hogy fáj vagy viszket a torkunk, ha az alábbiak közül egy vagy több tünetet is tapasztalunk:

 • orrfolyás vagy eldugult orr
 • szinusz nyomás
 • viszkető szem és bőr
 • tüsszögés
 • fáradtság
 • gyulladt, piros vagy vizenyős szemek
 • Allergiák

Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleljük, akkor az gyógyszer vagy ételallergia jele lehet:

 • vörös, viszkető bőrkiütés
 • szem körüli bőrpír
 • viszkető fülek
 • háyninger és hányás
 • hasmenés
 • gyomorfájdalom
 • az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata [1]

Ha úgy gondoljuk, hogy a tüneteink egy allergiás reakció részei, és súlyosabbá válnak, mindenképpen azonnali orvosi ellátásra szorulunk.

 • Savas reflux

Savas reflux esetén a gyomorsav visszaáramlik a gyomorból a nyelőcsőbe. Nem valószínű, hogy a fájdalmas vagy viszkető torok lesz ennek az egyetlen tünete, de egyesek "csendes reflux"-tól szenvednek, és csak a krónikusan viszkető torok jelentkezik tünetként.

 • Gyógyszeres mellékhatások

Egyes gyógyszerek száraz köhögést és torokviszketést okozhatnak, amelyek nem az allergiás reakciók miatt következnek be. Ezek a tünetek röviddel a gyógyszeres kezelés megkezdése után jelentkeznek, és általában nem társulnak egyéb tünetekkel - de ha mégis aggódunk, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal.

Nem számít, mi az oka, mindig vannak olyan módszer, amely segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatot, és enyhíteni a tüneteket, hogy a torokviszketés elviselhetőbb legyen.

Készítsünk forró tapaszt - A nyakon körbetekrt forró tapasz segít enyhíteni a torokfájást. Próbáljuk ki a mustáros tapaszt, mivel a mustármag stimuláns, így felmelegíti a vérkeringést és kitágítja az ereket.

Elkészíthetjük magunk is a mustármagok összenyomásával vagy ½ teáskanál mustármagpor hozzáadásával egy evőkanál liszthez, amit vízzel összekeverve egy sűrű pasztát kapjunk. Terítsük szét a pasztát egy textildarabra, majd helyezzünk rá egy másik textilt úgy, hogy a paszta a réteg között maradjon, mielőtt a nyakunkra helyezzük 15 percre. Érdemes először kipróbálni a pasztát egy kisebb felületen, hogy meggyőződjünk róla, nem vagyunk rá allergiásak.

Torokspray-k és szopogató tabletták - Sajnos nem tudunk mindannyian otthon maradni, ha fáj a torkunk. Ha gyors megkönnyebbülésre vágyunk, horjunk magukkal toroksprayt vagy szopogató tablettát.

A Strepsils Direkt sprayk és szopogató tabletták gyorsan enyhítik a fájdalmat és megnyugtatják a viszkető torkot, így könnyebben folytathatjuk mindennapi tevékenységeinket. A Strepsils® Direkt flurbiprofént tartalmaz, egy nem szteroid gyulladáscsökkentő szert, amely gyorsan enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást, ezáltal gyors és tartós megkönnyebbülést biztosít a torokfájásban szenvedők számára.

Forró zuhany - Bár ez lehet az utolsó dolog, amire vágyunk, keljünk ki az ágyból és vegyünk egy forró zuhanyt. Folyassuk 5-10 percig a meleg vizet, mielőtt belépnénk a fürdőszobába, hogy a gőz összegyűljön.

A gőz belélegzése segít felszabadítani az orrjáratokat és megnyugtatja a torkot. Ha van arcgőzölőnk, használjuk bátran vagy pedig nagyon óvatosan lélegezzük be a gőzt egy tál meleg vízből akár naponta többször is, hogy enyhítsük a torokfájást.

Pihenés - A gyors felépülés érdekében próbáljunk meg eleget pihenni. Ha nem így teszünk, a torkunknak nem lesz ideje meggyógyulni és hosszabb ideig szenvedünk majd torokfájásban.

Meleg italok fogyasztása - A meleg folyadék fogyasztása segíthet megnyugtatni a kaparó torkot. Próbáljunk meg egy kis mézet és némi citromot adni az italhoz, hogy enyhítse a torokfájást. A sós vízzel való gargalizálás szintén segíthet a probléma kezelésében.

Mikor keressük fel háziorvosunkat?

Ha tüneteink néhány nap múlva is fennállnak, vagy úgy érezzük, hogy rosszabbodik torokfájásunk, forduljunk gyógyszerészünkhöz. Bár teljesen normális, hogy a torokfájás egy hétig is eltart, ha a tünetek ezután is rosszabbodnak vagy továbbra is fennállnak, keressük fel háziorvosunkat.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

[1] http://www.medicalnewstoday.com/articles/317066.php