Hogyan enyhíthetjük időben a torokfájást?

Enyhítse a torokfájást már az első jeleknél

Mindennapjaink során sokszor figyelmen kívül hagyjuk a torokfájást. Függetlenül attól, hogy torokszárazságról, orrfolyásról vagy kaparó érzésről van szó, a tünetek korai felismerésének és kordában tartásának számos előnye lehet. Az odafigyelés hiánya miatt súlyos fertőzések is kialakulhatnak.

A felnőttek átlagosan évi 2-3 torokfájásos megbetegedésen esnek át, a gyerekek pedig ennél többször ismegbetegedhetnek[1]; a köhögés után a torokfájással találkoznak a háziorvosok leggyakrabban a rendelőkben[2]. Ezért fontos tudnunk, mit tegyünk, hogy a torokfájás ne akadályozzon meg minket mindennapi teendőinkben és tisztában legyünk vele, hogyan enyhíthetjük a torokfájást.

 

Milyen tünetekre figyeljünk?

Először is fel kell ismernünk a tüneteket. Megtévesztőnek tűnhet, de a torokfájásos megbetegedés korai jelei enyhék lehetnek és azt gondolhatjuk, maguktól is elmúlnak. Bár ez bekövetkezhet, semmilyen tünet nem lehet olyan enyhe, hogy ne figyeljünk rá. Ezért már akkor figyeljünk oda magunkra, mikor a megbetegedés kezdetén például  torokszárazságot, illetve nyelési nehezséget tapasztalunk beszéd vagy nyelés közben.

A torokfájást többnyire a közönséges megfázáshoz társítjuk. Egyik nap még minden rendben van, majd hirtelen fejfájást, könnyező szemeket és orrfolyást tapasztalunk. Ha ilyen tüneteket észlelünk magunkon, valószínűleg náthásak lettünk és itt az ideje, hogy csírájában fojtsuk el a bajt![3]

 

Mit tegyek?

Ha szeretnénk megakadályozni, hogy rosszabbodjon torokfájásunk, elengedhetetlen, hogy gyorsan cselekedjünk. Miután azonosítottuk a tüneteket, itt az ideje, hogy lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a torokfájás rosszabbá válását.

 

Pihentessük torkunkat

Adjunk egy kis szünetet torkunknak. Kerüljük a kiabálást valamint amennyire tudjuk a beszédet is, mivel mindkettő igénybe veszi a fájó területet.[4] Az irritáló tényezőket, például a cigarettafüstöt, alkoholt és a koffeint szintén érdemes kerülni torokfájás esetén. A cigarettafüst, az alkohol és a koffein is irritálja a torok nyálkahártyáját. Mikor a torokfájás első jeleit felismerjük, valószínűleg nem szeretnénk, hogy állapotunk rosszabodjon, ezért érdemes betartani a következőket:

 

  1. Mindig legyen kéznél folyadék

Fontos, hogy hidratáltak maradjunk. Rendszeresen igyunk meg egy pohár vizet a nap folyamán. Ezzel nemcsak enyhítjük a torokfájást, de egész testünknek segítségére leszünk a fertőzés elleni küzdelemben.

 

  1. Mikor szükséges használjunk szopogató tablettát

A torokfájás első jeleinek észlelésekor  szopogató tabletta elszopogatása serkenti a nyáltermelést és nedvesen tartja a torkot. A STREPILS Honey and Lemon szopogató tabletta továbbá klinikailag bizonyítottan felveszi a harcot a kórokozókkal- baktériumokkal, vírusokkal, gombával- és fájdalomcsillapító hatású is.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

[1] http://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/

[2] Community Pharmacy ANZ: Symptoms, Diagnosis and Treatment." By Paul Professor Rutter and David Newby, 19. Elsevier Health Sciences.

[3] http://www.webmd.com/cold-and-flu/features/stop-a-cold

[4] http://www.medic8.com/healthguide/sore-throat/voice-misuse.html