Tippek torokfájás esetén

Manapság a legtöbben állandóan pörgünk. Sokan hazavisszük a munkát és néha nincs időnk pihenni vagy egy jót aludni éjszaka. Ezenfelül néhanapján kínzó torokfájással küzdünk, ami nincs tekintettel semmilyen határidőre vagy függőben lévő kötelezettségre és gyakran egy hétig is eltart.[1]

A vírusok vagy baktériumok okozta felső légúti fertőzések gyulladás kialakulásához vezethetnek a torokban. Abban az esetben, ha a tünetek nem javulnak, illetve idővel rosszabbodnak, mindenképp keressük fel háziorvosunkat. A torokfájás első jeleinél pedig próbáljuk ki az alábbi tanácsokat, melyek segítségével leküzdhetjük a problémát:

 

Pihenjünk eleget

Akármilyen csábító gondolat lehet elhagyni a házat és vele együtt elfelejteni a fennálló problémát, az egyik leginkább javasolt tipp a gyógyulás elősegítésére az alvás. Az alvás nemcsak hangulatjavító hatású, de erősíti az immunrendszert is. Egy tanulmány rámutatott arra, hogy az alváshiány sokkal meghatározóbb tényező és hajlamosabbá is teheti az embert a betegségek kialakulására, miután találkozott a náthát okozó vírusokkal. Tisztában vagyunk vele, hogy azok, akik kevesebb, mint hat órát alszanak, négyszer nagyobb valószínűséggel lesznek náthások, mint azok, akik hét órát vagy annál többet töltenek alvással?[2] Bámulatos, hogy egy órával hosszabb alvás milyen jótékony hatást gyakorolhat a szervezetre!

 

Kerüljük a túlságosan forró ételeket vagy italokat

Maradjunk távol a túl meleg vagy túl fűszeres élelmiszerektől és inkább meleg ételeket és italokat fogyasszunk, melyek nem okoznak további irritációt torkunkban[3].

 

Kerüljük a füstös, szmogos környezetet

A levegőben lévő apró részecskék kiszáríthatják és irritálhatják a torkot. Mikor torokfájástól szenvedünk, nyilvánítsuk közvetlen környezetünket nem dohányzó területté mert a dohányfüst a garat nyálkahártyáját tovább irritálhatja.[4]

 

Ne kiabáljunk, illetve keveset beszéljünk

Torokfájás esetén a legjobb, ha tartózkodunk a beszédtől a nap folyamán. A beszéd, a hangképzés megterhelő és rekedtséget okozhat.[5] Mint sok más betegség esetén, próbáljuk meg pihentetni a fájdalmas területet, és ugyan lehet, hogy nem fogunk egyből  drámai javulást tapasztalni, de ezzel a módszerrel segíthetjük szervezetünket mihamarabb felépülni.

 

Próbáljunk ki gyulladáscsökkentő, vény nélkül kapható gyógyszerkészítményt

A nap folyamán jelentkező tüneteket enyhíthetjük Strepfen szopogató tablettával vagy torokspray-vel, melyek fájdalomcsillapító hatásúak továbbá felveszik a harcot a fájdalmat okozó gyulladással is.

A szopogató tabletták akár 4 órán keresztül, míg a Strepfen Direkt spray akár 6 órán át enyhíti a kellemetlen tüneteket.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

[1] http://www.healthline.com/health/cold-flu/go-away#Colds2

[2] http://www.nbcnews.com/health/health-news/sleep-fights-colds-study-finds-n419141.

[3] http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/strep-throat/manage/ptc-20165966

[4] http://www.livestrong.com/article/523012-secondhand-smoke-and-a-sore-throat/

[5] http://www.scientificamerican.com/article/how-do-you-get-laryngitis/