Nyelési nehézség és a torokfájás első jelei

A legtöbben nagyon elfoglalt életet élünk és a torokfájás sokkal jobban megnehezíti a mindennapi tevékenységeinket, mint amennyire kellene. Ezért, ha tudjuk, hogy a torokfájás kialakulóban van, jó ötlet megelőző intézkedéseket tenni annak érdekében, hogy megakadályozzuk a fájdalom rosszabbodását.

 

Honnan tudhatjuk, hogy torokfájásunk lesz?

 

A torokfájás általában irritációval vagy a torokban jelentkező viszkető érzéssel kezdődik, amely fájdalomhoz és kaparó érzéshez vezethet, és néha akár nyelési nehézséget is okozhat. Létezik még néhány egyéb tünet, amely a torokfájáshoz társítható, és nem árt figyelni rájuk, például a száraz torok, duzzadt nyaki mirigyek, torokfájás nyeléskor és a rekedtség. Ezért már az első tünetek megjelenésekor gondolnunk kell a megelőző lépéseket kell tennünk, ha szeretnénk megakadályozni a tünetek rosszabbodását.

 

Mit kell tudni a nyelési nehézségről?

 

Amikor torokfájást és nyelési nehézséget tapasztalunk, valószínűleg olyan érzésünk van, hogy étel vagy ital akadt meg a torkunkban és megváltozott a hangunk.

 

Ezen tünetek miatt nem feltétlenül kell aggódnunk. Ha a torokfájás mellett nyelési nehézségeket tapasztalunk, annak számos oka lehet. Például:

 

  • Vírusos torokgyulladás (pharyngitis)

 

A torokgyulladásos esetek 90%-át vírusok okozzák*, és a pharyngitis sem kivétel ez alól. Torokfájást és náthaszerű tüneteket okoz, például tüsszögést, orrfolyást és köhögést. Továbbá a garat gyulladásával jár, és többnyire a közönséges nátha vagy influenza okozza.

  • Laryngitis (gégegyulladás)

 

A laryngitis a gége, avagy hangcsarnok gyulladása, amely rekedtséget és hangvesztést okoz. Általában nem kell aggódnunk miatta, hiszen a legtöbb esetben önmagától is elmúlik, és ritkán tart egy vagy két hétnél tovább.

 

  • Tonsillitis (mandulagyulladás)

A mandulagyulladás a mandulák fájdalmas duzzanata, amely torokgyulladást, kipirosodott mandulát, fájdalmat és lázat okoz. Gyerekeknél gyakoribb, de esetenként felnőtteket is érinthet. A mandulagyulladás bakteriális fertőzés (amely ritkább, mint a vírusos torokgyulladás), emiatt könnyen terjed, ezért figyeljünk rá, hogy minimálisra korlátozzuk a másokkal való testi kontaktust, és zsebkendőbe köhögjünk vagy tüsszentsünk, valamint rendszeresen mossunk kezet, hogy ne adjuk át a betegséget másoknak.

  • Torokgyulladás (streptococcus)

 

A streptococcus torokfertőzés, amely tüneteket okoz, beleértve a fehér foltokkal járó piros torokgyulladást. Ez egy bakteriális fertőzés - amely csak a torokfájásos esetek kis százalékát okozza - és az A-csoportba tartozó Streptococcus baktériumoktól ered. Gyermekeket és felnőtteket egyaránt érinthet bármely életkorban, de különösen gyakori az 5-15 éves korú gyerekeknél.*

 

Ezenkívül léteznek olyan váratlan tényezők is, amelyek nyelési nehézséget okozhatnak, például szezonális allergia vagy dohányfüst (ami szintén okozhat köhögést, sípoló légzést, légszomjat és mellkasi szorítást).

 

Ha tüneteink nem javulnak egy hét alatt, keressük fel háziorvosunkat, mivel a nyelési nehézség egy komolyabb probléma tünete lehet.

 

Hogyan előzhető meg, hogy rosszabbodjon az állapotunk?

 

A testünk jobban megküzd a baktériumokkal, ha kipihent, ezért jó ötlet korán ágyba bújni. Szintén jó ötlet, ha sok vizet iszunk, hogy a torkunk és a testünk hidratált legyen, mivel a szervezetünk nem képes elég nyálat és nyálkahártyát előállítani, hogy a torkot természetes úton nedvesen tartsa - amely rosszabbá teheti a duzzadást és a gyulladást. [1]

 

Hogyan előzhetjük meg a torokfájást és hogyan állítsuk meg, hogy túlságosan fájdalmassá váljon?

 

Rengeteg egyszerű gyógymód létezik, melyet kipróbálhatunk, ha erősödik a fájdalom. Először is, a meleg, sós vízzel való gargalizálás olcsó és könnyedén újrahidratálhatjuk vele a torkunkat. Továbbá egy meleg, mézes tea szintén megkönnyebbülést nyújthat.

 

A szopogató tabletták, például a Strepsils Honey & Lemon Lozenges két antiszeptikus hatású hatóanyagot tartalmaznak (2,4-diklór-benzil-alkohol és amilmetakrezol). Ellentétben a nem gyógyszernek minüsülő szopogató tablettákkal, a Strepsils nemcsak enyhíti a fájdalmat, hanem megakadályozza a baktériumok elszaporodását, sőt, elpusztítja őket. Ezért, ha megtapasztaljuk a torokfájás első tüneteit, érdemes azonnal Strepsils használunk, hogy segítsünk testünknek a betegség elleni harcban.

 

Egyszerűen vegyünk be egy-egy tablettát szükség szerint a betegtájékoztatóban található adagolási instrukciók alapján. Ne lépjük túl az ajánlott adagot, és amennyiben a tünetek nem szűnnek, keressük fel gyógyszerészünket vagy háziorvosunkat.

 

Vagyis figyeljünk a tünetekre, és próbáljunk ki néhányat a fenti tippek közül - remélhetőleg segítenek megakadályozni, hogy a közelgő torokfájás túlságosan fájdalmas legyen!

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban. 

 

*Felnőttek körében. Worrall G. Acute sore throat. Canadian Family Physician 2007; 53: 1961-1962.

 

[1] http://www.healthline.com/health/cold-flu/help-sore-throats#Honey5