Miért fáj a torkunk?

A torokfájás évente többször is jelentkezhet, felnőtteket és gyereket egyaránt érintve. A torokfájás rossz hatással van hangulatunkra, és zavarhat napi teendőink elvégzésében. Bár előfordulását elsődlegesen a téli hónapokhoz kötjük, bármikor és figyelmeztetés nélkül jelentkezhet az év során.

Szinte nincs olyan, akinél még nem jelentkeztek a jellegzetes kellemetlen tünetek, mint például torokszárazság, torokduzzanat vagy nyelési nehézség. Lehetséges, hogy bizonyos tünetek, például a köhögés vagy az orrdugulás, az éjszaka során erősödnek fel és így felébresztenek bennünket.

A fájdalommal és levertség érzésével küzdve valószínűleg szeretnénk megtudni, hogyan enyhíthető a torokfájás, miért olyan fájdalmas, illetve mi okozza a kellemetlen tüneteket.

 

Miért fáj a torkunk?

A torokfájás felső légúti fertőzés következménye, melyet javarészt vírusok okoznak. [1] Torkunk úgy harcol a fertőzés ellen, hogy az érintett területre több vér áramlik. Ez szervezetünk alapvető "védekező mechanizmusa," de emellett olyan szabályozó anyagok is felszabadulnak testünkben, amelyek hatására az erek és a környező szövetek megduzzadnak az érintett területen, ez pedig fájdalmat okozhat.[2]  

Amikor torkunk begyullad, nyelési nehézséget, rekedtséget tapasztalhatunk, és akár a hangunkat is elveszíthetjük egy időre.  

 

Hogyan enyhíthető a torokfájás?

Szerencsére manapság számos módja van a torokfájás enyhítésének, illetve kezelésének. 

Ha megfelelően hidratált szervezetünk és puha állagú ételeket eszünk, segíthetünk megnyugtatni a torkunkat. A sós vízzel való gargalizálás szintén enyhítheti a fájdalmat. A sós víz sokkal koncentráltabb, mint a torkunkban lévő nyál, így képes elvonni a folyadékot a torok megduzzadt területéről, ezáltal csökkentve a duzzanatot.2

Ha szeretnénk enyhíteni a torokfájást, fontos, hogy sokat pihenjünk, hogy testünk regenerálódhasson.

A gyorsabb gyógyulás érdekében próbáljuk ki a Strepfen szopogató tablettát, melynek flurbiprofén hatóanyaga klinikailag bizonyítottan enyhíti a gyulladást és a fájdalmat is.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

[1] http://www.netdoctor.co.uk/conditions/ear-nose-and-throat/a141/sore-throat/.

[2] http://indianapublicmedia.org/amomentofscience/why-sore-throats-hurt