Miért az alvás a torokfájás egyik legjobb ellenszere?

Ébren tart minket a torokfájás? Nem vagyunk egyedül; sokan egyetértenek abban, hogy a torokfájás jobban elviselhető a nap folyamán, de rosszabbodik éjszakára és kora reggel. [1] Mindenki pihentető éjszakai alvásra vágyik, de néhányunk számára ez sajnos nem mindig kivitelezhető.

Vessünk pillantást néhány gyakori kérdésre a pihentető alvás jótékony hatásával  kapcsolatban, s tudjuk meg, hogyan segíthet enyhíteni a torokfájást a megfelelő éjszakai alvás.

 

Miért rosszabbodik éjszaka a torokfájás?

A nap folyamán a nyáltermelődés következtében gyakran nyelünk. Ez a folyamat elősegíti a felső légutakban  keletkező váladék szervezetből távozását. Valamint mikor bedugul az orrunk, kifújjuk. Azonban amikor alszunk, szervezetünk számára nehezebb, hogy természetes módon tisztítsa meg a légutakat, ezért váladék ülepedhet le a torkunkban, orrunkban.

Amikor váladék halmozódik fel az orrunkban, a szervezet számára könnyebb szájon keresztül lélegezni, amitől a torokfájás még rosszabbá válhat, hiszen torkunk jobban kiszárad, és ez további irritációt okozhat.[2]

 

Miért fontos az alvás?

A pihentető alvás szerves része szervezetünk természetes védekezőképességének a betegségek ellen. [3] A rossz alvási szokások még fogékonyabbá tesznek minket a vírusos fertőzésekkel szemben. Sőt, különböző tanulmányok alátámasztják, hogy segít, ha többet alszunk, mikor betegek vagyunk. Azoknál az embereknél, akik alvási nehézséggel küzdenek, 4,5-ször nagyobb valószínűséggel alakulhat ki betegség, mint azoknál, akik napi hét órát vagy annál többet alszanak[4].

 

Mit tehetünk a pihentető éjszakai alvásért?

Ha betegek vagyunk, szervezetünk tápanyag- és folyadék igénye magasabb, hogy növelje az általános védekezőképességét. Ezért betegség idején fokozottan figyeljünk szervezetünk jelzéseire, s adjuk meg számára, amit kíván.

Továbbá a Strepfen Direkt spray alkalmazása közvetlenül lefekvés előtt is segíthet a nyugodt alvásban, mert hatóanyag erős fájdalomcsillapító és erős gyulladáscsökkentő hatású már 5 perc elteltével, s a spray hatása hosszan, akár 6 órán át tart.  

Az alábbi jól ismert módszerek alkalmazása, ugyancsak segíthetnek megszabadulni a torokfájástól:

  • Gargalizálás sós vízzel
  • Párásító használata
  • Megfelelő folyadékbevitel
  • Gőzölés
  • Fejrésznél megemelt matracon való alvás

Ha a tünetek rosszabodnak vagy nem javulnak, látogassuk meg háziorvosunkat.

Most, hogy már tudjuk, hogy milyen fontos az alvás a gyógyulás folyamatában, ne hagyjuk, hogy a torokfájás ébren tartson minket!

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

[1] http://www.nytimes.com/health/guides/symptoms/sore-throat/overview.html.

[2] http://home.bt.com/lifestyle/health/sleep/bad-cough-keeping-you-awake-at-night-ten-ways-to-curb-it-11364016924472

[3] http://www.huffingtonpost.com/2014/04/24/sleep-sick_n_5193328.html

[4] http://www.nbcnews.com/health/health-news/sleep-fights-colds-study-finds-n419141.