Hogyan kezeljük a kaparó torokfájást nyáron?

Nyáron több lehetőségünk van arra, hogy a családdal kint tartózkodjunk a szabadban. A hideget végre magunk mögött hagytuk. Akkor miért fáj újra a torkunk? Valószínűleg tudni szeretnénk, végtére is a nyár arra való, hogy a kint a szabadban élvezzük a jó időt, napsütést, pihenjünk és ne az irritált és kaparó torkunkkal legyünk elfoglalva.

Jó ha tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül.

Egy 3000 résztvevővel készült tanulmány szerint a megkérdezettek 82%-a rendszeresen szenved torokfájásban a tavaszi és nyári hónapok során.[1] A torokfájásos esetek túlnyomó többsége vírusfertőzés eredménye, de allergia is okozhatja.[2]

A vírusos eredetű nyári megfázás és az allergia hasonló tüneteket produkálhat. Amennyiben bedugul az orrunk, köhögünk, fáradtnak érezzük magunkat, illetve fáj a fejünk, valószínűleg megfáztunk vagy allergiában szenvedünk, például szénanáthában.

A következő részben hasznos információk találhatóak arra vonatkozólag, hogy mi okozhatja nyáron a torokfájást, illetve adunk néhány tippet, melyek segítségével orvosolható.

 

A nyári nátha okai

Annak esélye, hogy a nyári hónapokban elkapjuk a náthát, sokkal alacsonyabb, mint a téli hónapokban, mégsem kizárt.

A következő tényezők járulhatnak hozzá:

  • Családi nyaralás alatt, utazáskor már megfertőzödött emberekkel való találkozás vagy egyéb szennyezett felületekkel való interakció illetve akár a készülődés okozta  stressz hatására is tökéletes alanyai lehetünk egy kellemetlen torokfájásnak.4
  • Melegebb időjárás esetén hűtjük otthonunkat, például légkondícionálók használatával. A hidegebb környezet azonban lehetővé teszi a vírusok szaporodását. Továbbá por rejtőzhet a klímaberendezésekben, amit belélegezhetünk, mialatt megpróbáljuk hűteni a lakásunkat, ezért mindig gondoskodjuk a légkondícionáló egység tisztaságáról is.

 

Nyári allergia és torokfájás

Az allergiás reakciók, beleértve a fű és gyomnövények okozta allergiákat is, minden évben ugyanakkor jeletkeznek és egész szezonban kitartanak. Azonban, ha torokviszketést tapasztalunk, normál esetben egy héten belül el kell múlnia.

 

Hogyan kezeljük a torokfájást a nyári időszak alatt?

A torokfájás kezelésére szolgáló módszerek nagyjából ugyanazok szezontól függetlenül. Vessünk egy pillantást az alábbi tanácsokra, amik segíthetnek megszabadulni a kínzó torokfájástól:

  • Érdemes kéznél tartani vény nélkül kapható szopogató tablettát, például Strepsils-t, amely segítségével sakkban tarthatjuk a kaparó érzést torkunkban és segít felvenni a harcot a kórokozókkal is.
  • Vegyünk meleg zuhanyt és inhaláljunk gőzzel, ami segít kitisztítani a légutakat.
  • Aludjunk sokat. A javasolt alvásmennyiség korcsoporttól függ:

 

Felnőttek (18 éves kortól): 7-9 óra

Tinédzserek (14-17): 8-10 óra

Iskolás gyerekek (6-13): 9-11 óra

Óvodások (3-5): 10-13 óra

Bölcsődések (1-2): 11-14 óra

Csecsemők (4-11 months): 12-15 óra[5]

Újszülöttek (0-3 months): 14-17 óra[6]

 

  • Igyunk sok folyadékot a nap folyamán.
  • Ha a tünetek nem javulnak vagy rosszabodnak, mindenképpen látogassuk meg háziorvosunkat.
  • Tartsuk karban a levegőszűrő berendezéseket. A por jelentős mértékben hozzájárulhat az allergiához, ezért a tiszta otthon, valamint a légkondícionáló egységek rendszeres tisztítása fontos teendő.

 

Ne hagyjuk, hogy a torokfájás tönkretegye a családi nyaralást, még indulás előtt vessünk egy pillantást a Strepsils termékcsaládra is.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

[1] http://www.dailyrecord.co.uk/lifestyle/health-fitness/dont-let-a-sore-throat-ruin-your-1101932

[2] http://www.medicaldaily.com/summer-cold-viruses-not-just-24-hour-air-conditioning-cause-heat-chills-246962

[3] http://www.everydayhealth.com/cold-flu/summer-cold-or-simply-summer-allergies.aspx

[4] http://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/common-cold-or-allergy-symptoms

[5] https://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/luhs-hms021115.php

[6] https://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-02/luhs-hms021115.php