Erős torokfájás kezelése

Senki sem szereti az erős, égő torokfájást, de a torokfájás sajnos sokféle dolog következménye lehet:

 • Száraz torok

Otthonunk alacsony páratartalma és a kiszáradás egyaránt gyakori oka a száraz toroknak. A nedvesség hiánya irritációt okozhat, amely égő érzést kelt a torokban. Maradjunk hidratáltak és használjunk párásítót az otthonunkban.

 • Fertőzés

A torokfájás körülbelül 10 alkalomból 9-szer egy vírusfertőzés eredménye, de a bakteriális fertőzések szintén okozhatnak torokfájást. A gyulladás a torokfertőzés eredménye, és a torokban fellépő duzzanat általában azt jelzi, hogy a test harcol a fertőzés ellen. [1]

A torokgyulladás általában az alábbi betegségek eredménye lehet:

 • Laryngitis (gégegyulladás)
 • Pharyngitis (garatgyulladás)
 • Tonsillitis (mandulagyulladás)

 

A gyulladás egyik legkönnyebben észlelhető tünete a duzzadt nyaki mirigy (nyirokcsomók). Ha torokfájásunk van nátha vagy influenza miatt, a mirigyek megduzzadhatnak, ha a testünk reagál a fertőzésre. A fájdalom súlyossága szintén függhet a torokfájás állapotától és a mirigyek duzzadásának mértékétől. Ez fájdalmat okozhat nyeléskor, nehézséget beszéd közben és komolyabb esetekben légzési nehézséget is kiválthat.

 

 • A nyelőcső gyulladása

A nyelőcső begyulladhat, ha sérült (pl. gyomorégés vagy savas reflux következtében) vagy a nyálkahártyája fertőzött. Ez duzzadást, hőemelkedést és érzékenységet vagy égő érzést okozhat a torokban. Próbáljuk meg pihentetni a torkunkat néhány napig.

 • Allergiák

Amennyiben a torokban tapasztalt égő érzés súlyosabbá válik vagy hosszú ideig tart, és más kapcsolódó tüneteket is észlelünk - például az alábbiak egyikét - , sürgős orvosi ellátásra van szükségünk:

 • vörös, viszkető bőrkiütés
 • piros szem körüli bőr
 • hányinger és hányás
 • hasmenés
 • gyomorfájdalom
 • az ajkak, nyelv és torok duzzanata [2]

 

 • Savas reflux

A savas reflux vagy gyomorégés akkor fordul elő, ha a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek számos oka lehet, például ha túl korán fekszünk le étkezés vagy fűszeres vagy zsíros ételek fogyasztása után. Amennyiben evés után égő érzést tapasztalunk a torokban, el kell gondolkodnunk az étrendünk megváltoztatásán.

Ízletes gyógymódok

 1. Egy csepp méz

Különösen hasznos, ha fertőzésben vagy száraz torok miatt szenvedünk, mivel a mézzel ízesített meleg tea segít megnyugtatni az irritált torkot. A tea hidratál, amely újabb fontos lépés a gyógyulás felé, a méz pedig hatékony köhögéscsillapító hatással bír. [3]

A méznek antibakteriális tulajdonságai vannak, és hipertónikus ozmotikusként hat - elvonja a vizet a gyulladt szövetekből. Ezzel csökkenti a duzzanatot és a kényelmetlen érzést. A megfelelő hatás érdekében adjunk hozzá 2-3 teáskanál mézet a meleg (de nem forró) teához.

 1. C-vitamin

Sokan tudják, hogy a C-vitamin erősen ajánlott az immunrendszer erősítéséhez. Ha nem szeretünk étrendkiegészítőket szedni, a gyümölcsök, például a narancs, a grapefruit, lime és a citrom vagy a zöldségek, például a paprika szintén segíthet. A C-viatmin as az egészséges bőr fenntartásában is nagy szerepet játszik, mivel segíti a szervezet a kollagéntermelését, továbbá létfontosságú a szemek egészségének megőrzésében!

 1. Ki az ágyból

Bár csábító gondolat lehet ágyban maradni, ha torokfájásban szenvedünk, ezzel csak meghosszabbíthatjuk a torokfájás időtartamát. Keljünk ki az ágyból, és vegyünk egy forró zuhanyt, mivel a gőz enyhíti a kínzó torokfájást.

Néhány kutatás azt is alátámasztotta, hogy a gyengéd testmozgás szintén segíthet leküzdeni a nátha tüneteit, gondoljunk csak a nyújtásra vagy a jógára.

 1. Szopogató tabletták

Nemcsak finom az ízük, de a szopogató tabletták serkenti a torkot nedvesen tartó nyáltermelést is. A Strepfen szopogató tabletták flurbiprofent tartalmaznak, amely akár 4 órán keresztül gyors és hosszan tartó fájdalomcsillapítást biztosít, valamint csökkenti a gyulladást.

 1. Gargalizálás borsmentával

A metolt tartalmazó borsmenta elősegítheti az orrjáratok megnyitását, amennyiben a torokfájás megfázásba fordulna és emiatt teljesen bedugulna az orrunk.

A torokfájás ellen kipróbálhatjuk a meleg vízbe cseppentett borsmenta olajjal való inhalálást vagy a borsmentaolajjal való gargalizálást önmagában.

Tehát most már minden fontos információval tisztában vagyunk. Ha úgy érezzük, segíthet, próbáljuk ki ezeket a tippeket és amennyiben a torokfájás fájdalmasabb, mint amennyire várnánk vagy aggódunk, hogy egy allergiás reakció tünete lehet, keressük fel gyógyszerészünket vagy háziorvosunkat.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

[1] http://www.aboutkidshealth.ca/En/HealthAZ/ConditionsandDiseases/InflammatoryConditions/Pages/Inflammation-and-the-immune-system.aspx

[2] http://www.medicalnewstoday.com/articles/317066.php

[3] http://www.nhs.uk/conditions/swollen-glands/Pages/Introduction.aspx