Amikor rosszabbodik gyermekünk torokfájása

Többnyire azt várnánk, hogy a torokfájás anélkül elmúlik, hogy súlyosabb problémákat okozna, azonban , Ha azt látjuk, hogy  gyermekünk torokfájása egyre rosszabbodik, érdemes orvoshoz fordulni, mert akár sürgős beavatkozást is igényelhet. ,

A szájban megjelenő fehér foltok, a légzési nehézség, illetve anyeléskor jelentkező fájdalom  egy-egy súlyosabb kialakulóban lévőbetegség tünete lehet. Ha gyermekünknél ezeket tapasztaljuk, indokolt azonnal orvoshoz fordulni.

 A következő részben a tünetekről olvashat bővebben.Tartósan fennálló tünetek

 

 • Rekedtség

A legtöbb esetben a tünetek legfeljebb egy hétig tartanak. Amennyiben gyermekénél több mint egy héten át tartó rekedtséget tapasztal, ideje, keresse fel háziorvosukat. [1]

 

 • Nyelési és légzési nehézség

Az egyik leggyakoribb tünete a torokfájásnak - de csak azért, mert gyakori, az még nem jelenti azt, hogy nem érdemel figyelmet. Ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy gyermekünknek nehézséget okoz az ételek, folyadékok, illetve saját nyála lenyelése is. Továbbá arra panaszkodhat, hogy gombócot érez a torkában, illetve a légzési nehézség tartóssá válhat.

Ezek már súlyosabb bakteriális eredetű, úgynevezett-Streptococcus-fertőzés jelei lehetnek. Ilyenkorkiütések is lehetnek a nyakukon és az egész testükön. Bizonyosodjunk meg róla, hogy mivel állunk szemben. Amennyiben gyermekünknek kiütései vannak, az irritált bőrfelület olyan tapintású lesz, mint a smirgli.

 

 • Magas láz és torokgyulladás

A 38,3 Celsius feletti hőmérséklet a torokgyulladás egyik lehetséges jele. Az alacsonyabb testhőmérséklet vírusfertőzésre és nem pedig bakteriális, Streptococcus eredetű fertőzésre utal. [2]

Amennyiben gyermekünk tartósan lázas, vagy állapota rosszabodik forduljunk háziorvosunkhoz.

 

 • Dehidratáltság [3]

A kiszáradás egy másik gyakori tünete a torokfájásnak. Tartsuk gyermekünket hidratáltan, egész nap biztosítsunk számára megfelelő mennyiségű folyadékot. A súlyos kiszáradás szájszárazsághoz és fáradtsághoz vezethet, melyek súlyosbíthatják a tüneteket. A hidratáltság egyben segít megnyugtatni a bosszantó és zavaró torokfájást.

A fájdalom, viszketés vagy irritált torok mind a torokfájás kísérő tünete lehet. Ezekkövetkeztében gyermekünk nehezen nyeli le az élelmiszereket és folyadékokat, melyek hiánya a a szervezet további gyengüléséhez vezethet, hozzájárulva a betegség állapotának súlyosbodásához.

Amennyiben a torokfájás mellett az alábbi tünetek is jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz:

 • Fülfájás
 • Tartós fejfájás
 • Hasfájás
 • Túlzott nyáltermelés
 • Bőrpír
 • Szokatlan fehér foltok a torok hátsó részén
 • Gombócérzés a torokban

Most, hogy már tudjuk, milyen jelekre kell figyelnünk, könnyeben meg tudjuk állapítani, ha súlyosbodik gyermekünk torokfájása.

A torokfájás első jelétől a gyerekek által kedvelt epres ízű Strepsils megküzd a kórokozókkal, továbbá csillapítja a fájdalmat is. További információkat itt olvashatunk a termékről.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

  

[1] http://health.usnews.com/health-news/news/articles/2013/11/21/health-tip-warning-signs-of-a-serious-sore-throat.

[2] http://www.webmd.com/oral-health/tc/strep-throat-symptoms

[3] http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=175317.