A torokfájással kapcsolatos mítoszok megdöntése

Az emberek évszázadok óta szenvednek torokfájástól, és az évek során valószínűleg rengeteg mítoszt hallottunk arról, hogy mitől keletkezik a torokfájás és hogyan kezelhetjük a fájdalmat.

Mivel túl sok információ áll rendelkezésünkre, nehéz lehet megtalálni a torokfájás kezelésének legjobb módszerét. A Strepsils ezért most megpróbál tiszta vizet önteni a pohárba.

Olvassuk el, hogy igazak vagy hamisak-e az egyes feltevések a torokfájásról.

#1: Minden torokfájást streptococcus fertőzés okoz (STREP)

Hamis! A torokfájásnak sokféle oka van - és akár hisszük, akár nem, nem mindegyiket streptococcus fertőzés okozza. A streptococcus egy bakteriális fertőzés eredménye, de a közönséges náthát okozó vírus is lehet a torokfájdalom oka. Valójában 10 torokfájásból 9-et vírusok okoznak* - nem baktériumok. Ne feledjük, hogy az antibiotikumok nem segítenek a vírus okozta torokfájás esetén. Ha torokfájásunk van, elsőként a gyógyszerészünktől kérjünk tanácsot. Amennyiben a tüneteink továbbra is fennállnak vagy rosszabbodnak, érdemes felkeresnünk a háziorvosunkat.

#2: Ha csak torokfájásunk van, nem érdemes felkeresnünk a háziorvost

Mítosz! A legtöbb esetben valószínűleg képesek leszünk a torokfájást kezelni anélkül, hogy orvoshoz fordulnánk, akadnak azonban kivételek. Amennyiben torokfájásunk van, gyógyszerészünk is képes lesz tanácsot adni a kezelést illetően. A torokfájást azonban számos tényező okozhatja, például torokgyulladás és egyéb fertőző betegségek, ezért ha tüneteink rosszabbodnak vagy fennállnak, előfordulhat, hogy meg kell látogatnunk orvosunkat, aki képes lesz kezelni a problémát, hogy a lehető leghamarabb jobban érezzük magunkat.

 #3: A torok melegen tartása

Igaz! Bár néhány gyakori tanács nem hangzik túlságosan vonzónak, vannak más lehetőségek is. Egy forró ital, mint a mézes tea azonnal csökkentheti a fájdalmat, de nem az egyetlen dolog, amit tehetünk. Tegyünk a torkunkra meleg pakolást (például forró vizes palackot vagy meleg, nedves ruhát).

#4: Akár a hideg levegőtől is megfájdulhat a torkunk

Mítosz! Sokan tudják, hogy csak a baktériumoktól kaphatjuk el a náthát, és ugyanez érvényes arra az esetre is, ha az egyetlen tünetünk a torokfájás. A vírusok vagy baktériumok csak úgy terjednek, ha közvetlen kapcsolatba kerülünk velük, mégis az embereket gyakran összekeverik őket, mivel a nátha, az influenza és a torokfájás gyakori jelenségnek számít a hideg hónapokban. Azonban a hideg levegő általában szárazabb, ezért a torok nyálkahártyája kiszárad, ami megkönnyíti a baktériumok bejutását és elszaporodását. Ily módon a hideg levegő hozzájárulhat a fertőzéshez - de nem az egyetlen oka a torokfájásnak, illetve náthának.

 

#5: A sós vízzel való gargalizálás enyhíti a torokfájást

Igaz! A sós vízzel való gargalizálás nem feltétlenül kellemes, de a nagymamánknak igaza volt, mert valóban segíthet enyhíteni a torokfájást. A sós víz kimossa az irritánsokat, csökkenti a duzzanatot és a torokban képződő nyákot, ezáltal hatékonyan enyhíti a torokfájás tüneteit - csak ügyeljünk rá, hogy ne nyeljük le a sós vizet! Torokfájásban szenvedő felnőtteknek egy fél teáskanál sót kell hozzáadni egy pohár meleg vízhez és ezzel gargalizálni a nap folyamán.

#6: Megfázáskor ne együnk, de influenza esetén igen

Mítosz! Fontos, hogy megadjuk a szervezetnek a szükséges tápanyagokat, amelyre szüksége van a gyógyuláshoz, ha betegek vagyunk - tehát a mondás nem feltétlenül igaz. A torokfájás gyakori mellékhatása a megfázásnak, és a nyelés okozta fájdalom miatt valószínűleg nem akarunk enni. Az sem ritka, hogy néhány napra elveszítjük az étvágyunkat, amikor az influenza leterít minket, de amennyire csak lehetséges, meg kell próbálnunk fenntartani szervezetünk energiaszintjét folyadékok és tápláló élelmiszerek fogyasztásával. [1] Miért nem próbáljuk ki a csirkehúslevest? A leves biztosítja a szükséges tápanyagokat, és a nyeléssel fenntarthatjuk a torok nedvességét (ami segítségünkre lehet a felépülésben).

#7: A torokfájás nem előzhető meg

Mítosz! Nem mindig lehet elkerülni, de van néhány dolog, amit megtehetünk, hogy megakadályozzuk a torokfájást. A vízzel és szappannal történő rendszeres kézmosás (különösen akkor, ha valaki rosszul érzi magát a környezetünkben) tökéletes megelőző intézkedés, amely segít csökkenteni a vírusok és baktériumok okozta betegségek terjedését. Továbbá a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres sport és az elegendő alvás szintén remek módja testünk karbantartásának, így bármikor könnyedén felvehetjük a harcot a betegségek ellen.

#8: A gyerekek kisebb valószínűséggel szenvednek torokfájásban

Mítosz! A gyerekek (és a tinédzserek) nagyobb eséllyel szenvednek a megfázás vagy influenza okozta torokfájástól, mert még nem elég fejlett az immunrendszerük számos torokfájást okozó baktérium és vírus ellen. [2] A gyerekek évente átlagosan ötször szenvednek megfázástól, ellentétben a felnőttekkel, akik évente kétszer vagy háromszor betegednek csak meg torokfájást is okozó megfázásban. [3]

#9: A forró fürdő enyhítheti a megfázás, az influenza és a torokfájás tüneteit

Igaz! Semmi sem jobb, mint egy hosszú, meleg fürdő a nap végén, különösen akkor, ha gynegélkedünk vagy nem érezzük 100%-osnak magunkat. Amellett, hogy megnyugtat lefekvés előtt, a fürdőzés kiváltképp előnyös, amennyiben a nátha, influenza vagy torokfájás következtében eldugul az orrunk. A fürdő gőze és páratartalma segíthet megnyugtatni a begyulladt szöveteket, és feloldja az orrban, illetve torokban felgyülemlett nyákot, ezáltal enyhíti a torokfájást.

 

#10: A jégkrém fogyasztása enyhítheti a torokfájást

Igaz! A jégkrém átmenetileg enyhítheti a torokfájást. A hideg jégkrém nemcsak enyhíti a fájdalmas duzzanatot, de a nyelés szintén segít megnyugtatni a torkot, mivel a nyál természetes kenőanyag. Ne feledjük azonban, hogy ez a módszer nem fogja hosszú távon enyhíteni a torokfájást, mint egy gyógyszeres szopogató tabletta, például a Strepsils.

Ha torokfájásban szenvedünk, és gyors, hatékony megkönnyebbülésre vágyunk, ne dőljünk be a mítoszoknak. Helyette inkább próbáljuk ki a Strepfen szopogató tablettákat és a torokfájás elleni spray-ket. A Strepfen DIREKT spray gyulladáscsökkentő hatással bír és hatékony fájdalomcsillapítást biztosít néhány órán keresztül akár erős torokfájás** esetén is. Flurbiprofént tartalmaz. Mindig olvassuk el a címkét.

Ha a torokfájás nem javul vagy rosszabbodik, további nformációkért forduljunk gyógyszerészünkhöz vagy háziorvosunkhoz.

 

* Felnőttek körében. Worrall G. Acute sore throat. Canadian Family Physician 2007; 53: 1961-1962.

** A flurbiprofén hatóanyag egy erős fájdalomcsillapító, lázcsillapító

és gyulladáscsökkentő hatással rendelkező nem-szteroid gyulladáscsökkentő.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

[1] http://www.health.com/health/gallery/0,,20640098,00.html#fluids

[2] http://www.medic8.com/healthguide/sore-throat/sore-throat-in-children.html

[3] https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/nov/16/everything-you-need-to-know-about-colds-but-were-too-bunged-up-to-ask