A legjobb otthoni gyógymódok torokfájás ellen

A torokfájás fájdalmas lehet - méghozzá szó szerint!

Keltünk már valaha torokfájással egy hideg reggelen, mialatt eső kopogott az ablakunkon? Valószínűleg mindannyiunknak volt már része ebben. Amikor betegnek érezzük magunkat, az utolsó dolog, amire vágyunk, hogy kitegyük a lábunkat a lakásból, különösen, ha pocsék az idő!

De ne aggódjunk, mivel létezik néhány kulcsfontosságú otthoni gyógymód, amely segíthet a torokfájás leküzdésében...

Vegyünk forró fürdőt

A forró fürdő segít, hogy jobban érezzük magunkat, mivel a gőz nedvesen tartja és megnyugtatja a torkot. [1] Ha nincs sok energiánk, csak dőljünk hátra és lélegezzük be a gőzt 10-15 percig, amely egyből megkönnyebbülést hozhat.

Tegyük fel a teavizet

Igen - a tea valóban egy csomó dologra képes! A kamillateát évszázadok óta használják a gyulladás csökkentésére és az izmok ellazítására. [2] Különösen jó jöhet akkor, ha az egész napot otthon töltöttük vagy lefekvés előtt, mivel a kamilla segít, hogy jobban aludjunk. Ha valami finomabbra vágyunk, kostoljuk meg a friss gyömbéres teát. A gyömbér gyulladásgátló, valamint baktériumölő tulajdonságairól ismert, ezáltal segít megnyugtatni a torkot. (A gyömbér megfázás és influenza ellen is hatásos gyógymód.)

Adjunk egy kanál mézet a teához

Egy kanál méz hozzáadása egy pohár meleg teához igazi megkönnyebbülést adhat a toroknak. A méz természetes gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságairól ismert, és segít a gyulladás csökkentésében, a fertőzés leküzdésében, valamint a fájdalom enyhítésében. Mivel bevonja a torkot, hatékony természetes köhögéscsillapító is. Sose adjunk mézet egy évesnél fiatalabb gyermekeknek! [3]

Csavarjunk citromlevet

Rengeteg előnnyel járhat, ha hozzáadunk pár csepp citromot egy pohár vízhez (meleg vagy hideg). Vagy megpróbálhatunk egy csésze gyógynövényteát feldobni egy szelet citrommal, ha a citromos víz nem igazán a kedvünkre való. A citrom fanyar, vagyis a testben lévő szövetek összezsugorodnak a hatására - beleértve a duzzadt torkot is. A citromsav pedig segíthet a torokban felhalmozódott, kellemetlen érzést okozó nyák lebontásában. Ezenkívül a citrom C-vitamint tartalmaz, amely segíti immunrendszerünket a torokfájás elleni küzdelemben. [4]

 

Együnk, hogy legyen energiánk

Ha torokfájásban szenvedünk, a fájdalom vagy kellemetlen érzés eltántoríthat minket az evéstől. A szervezetnek üzemanyagra és a tápanyagok megfelelő egyensúlyára van szüksége ahhoz, hogy helyesen működjön, ezért próbáljunk meg levest enni, ha a szilárd ételek fájdalmat okoznak. A csirkehúsleves klasszikus otthoni gyógymód, amely megőrzi a test energiaszintjét, emellett enyhíti a torokfájást. [5]

Hidratáljunk

Ha torokfájáásunk van, fontos, hogy hidratáltak maradjunk. A hideg folyadékok segítenek enyhíteni a torok fájdalmát, ezért ügyeljünk rá, hogy sok vizet igyunk! A meleg italok szintén megkönnyebbülést hozhatnak, csak győződjünk meg róla, hogy nem túl forró, amit megiszunk! [6]

Szopogassunk jégkrémet vagy jégkockát

A jégkrém vagy jégkocka szopogatása szintén segíthet enyhíteni a torokfájást. A hideg enyhíti a fájdalmat, míg a nyelés nedvesen tartja torkunkat. Szóval vegyünk egy pohár vizet, töltsük meg a jégkockatartót és tegyük a fagyasztóba. Ez nagyszerű módja a torokfájás otthoni kezelésének, amellett, hogy szinte semmibe sem kerül.

Gargalizáljunk sós vízzel

A sós vízzel való gargalizálás talán az egyik legismertebb és leghatékonyabb otthoni gyógymód torokfájás ellen. A sót évszázadok óta használják gyógymódként. Bár nem feltétlenül a legkellemesebb élmény, a meleg, sós víz segíthet enyhíteni a torokfájást, és elpusztítja a torokfájást okozó baktériumokat. A só kihúzza a vizet a torok megduzzadt szöveteiből, ezáltal csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot. [7]

Ha sós vízzel szeretnénk gargalizálni:

  • Oldjunk fel fél teáskanál sót egy pohár meleg vízben
  • Gargalizáljunk az oldattal, majd köpjük ki
  • Ügyeljünk rá, hogy nem nyeljük le a sóoldatot
  • Ismételjük meg a lehető leggyakrabban a nap folyamán [8]

Helyezzük kényelembe magunkat a kanapén

Ha otthon maradunk, fogjuk a takarónkat, és telepedjünk le a kanapén. Talán ez a tökéletes idő arra, hogy megnézzük azt a régóta vágyott filmet vagy egy új sorozatba kezdjünk. A betegség alatt pihenni kell - de ez még nem jelenti azt, hogy nem élvezhetjük az otthon töltött időt!

Ha torokfájásunk továbbra is fennáll, a Strepfen szopogató tabletták és a Strepfen DIREKT spray megkönnyítheti számunkra a torokfájás kezelését. A Strepfen DIREKT spray gyulladáscsökkentő hatású és hatékony fájdalomcsillapítást nyújt torokfájás esetén, így minél hamarabb visszatérhetünk szokásos napi rutinunkhoz. 

De mi a helyzet a munkával?

A torokfájás súlyosságától függően előfordulhat, hogy fontolóra kell vennünk a betegszabadságot. Amennyiben ez a helyzet, próbáljunk meg korán lefeküdni, és ne hagyjuk el a lakást. Amellett, hogy megadjuk testünknek a pihenést, csökkentenünk kell a kollégák megfertőzésének kockázatát. Ha mindenképpen dolgoznunk kell, próbáljuk meg nem túlhajtani magunkat, mivel ez megnehezítheti a betegségből való felépülést.

A fenti tippek segítenek enyhíteni a torokfájást anélkül, hogy el kellene hagynunk a lakást, ezért érdemes kipróbálnunk ezeket az otthoni gyógymódokat!

Amennyiben a torokfájás súlyosabbá válik, további tanácsért forduljunk gyógyszerészünkhöz vagy háziorvosunkhoz.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

 

[1] http://www.healthline.com/health/cold-flu/help-sore-throats#Humidifier7

[2] http://www.herbwisdom.com/herb-chamomile.html

[3] http://www.newhealthadvisor.com/honey-for-sore-throat.html

[4] http://diyremedies.org/sore-throat-with-lemon/

[5] http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403

[6] https://beta.nhs.uk/conditions/sore-throat?WT.mc_id=organic_split

[7] http://everydayroots.com/sore-throat-remedies

[8] https://beta.nhs.uk/conditions/sore-throat?WT.mc_id=organic_split